CRÒNICA DEL JUDICI ALS 3 JOVES DE LLEIDA

El judici comença a les 11:30h amb la sala plena de solidàries com a audiència pública, i la gent que es desperta de l’acampada prenent el sol a la porta dels jutjats; altres reparteixen pamflets disfressades de diversos elements del món del circ per a ridiculitzar l’espectacle de la justícia.

La jutgessa introdueix i demana prèvies a les advocades. L’acusació no te rés a dir i les 3 advocades de la defensa parlen de la poca validesa de les proves i de les “irregularitats” que presenta aquest procés judicial (enteses per l’assemblea de suport als 3 com a regularitats sistemàtiques que s’utilitzen per a atropellar imputades i encobrir cossos de l’estat). Les irregularitats del procés són entre moltes altres que falten parts de l’expedient (el procés que en un inici era falta d’amenaces passa a delicte d’amenaces i obstrucció continuada de la justícia, i no es justifica enlloc com es resol el judici de faltes en el qual només va declarar el carceller denunciant); amb l’entrada de l’advocat de la generalitat Jorge Merino al cas es retira el carceller denunciant que passa a ser un testimoni més entre l’acusació, i la generalitat de Catalunya passa a ser l’únic denunciant per tal de protegir al miserable carceller. Altres irregularitats són que el procés de faltes a hores d’ara ja està arxivat, que les amenaces es denuncien tard… Quan les advocades parlen de la poca validesa de les proves fan referència a que la gravació de les amenaces no donen cap pista per a reconèixer als joves, que les identificacions que fan els mossos dels 3 a la porta de la presó de Ponent no les vindrà a corroborar cap agent al judici, que els pantallazos de reconeixement dels 3 van amb la firma del denunciant sota les cares i no es poden calificar com a objectius els reconeixements dels altres carcellers testimonis.

Els 3 joves es neguen a l’interrogatori dels fiscals i responen a 4 preguntes de la defensa; 2 d’ells neguen tot el que se’ls hi pregunta, l’altre accepta haver assistit a un dels judicis tot i negar els delictes que se li acusen en concret.

Comença l’interrogatori dels carcellers, per sorpresa al no estar notificat que serà per videoconferència. El judici casi es suspèn perquè l’àudio no s’escoltava gens bé. La defensa proposen seguir amb el judici descartant la validesa de la testificació. Els covards reconeixen perfectament als 3 des d’una sala de la presó de Lleida en la qual no se sap quanta gent hi ha ni s’enfoca a la porta amb la càmera per tal de que hi hagi constància de qui entra i qui surt. La jutgessa crida l’atenció a un dels torturadors perquè està llegint un paper mentre declara, el responsable de la sala del C.P. es disculpa però això no impedeix que el testimoni quan acaba encara tingui el paper a la mà.

És el torn de les fiscals. La Marta Viñuales parla de que l’intent de “desmuntatge” que fa la defensa a l’inici del judici no treu que es reafirmi amb les peticions fiscals. Jorge Merino fa un discurs de defensa d’institucions penitenciàries i de la gravetat dels fets que denúncia, victimitza als carcellers, parla de seguretat a com ell personalment ha encobert durant l’elaboració de l’expedient la petició de 6 anys.

La defensa es reafirma en demanar l’absolució; queda tot el que faltava per evidenciar a sobre de la taula, valorem molt positivament la feina de les companyes advocades. La jutgessa, que s’ha mantingut inexpressiva durant tot el judici, pregunta als 3 si volen afegir algo abans de tancar la sessió. Un dels joves remarca el caràcter polític del judici i una de les funcions d’aquest, perpetrar la tortura a les presons.

Anuncios